Twitter-oproepjes, ik geloof er nooit zo in. “Wie kent de eigenaar van deze pinpas?” - stuur hem gewoon naar de bank, dat werkt veel beter, denk ik dan.
Maar afgelopen weekend werd ik toch even herinnerd aan de kracht van Twitter. Ik deed research voor een verhaal over wat je zoal tegenkomt op gluurderswebsites, naar aanleiding van de saunabeelden die op een van die forums zijn opgedoken.
In de meeste gevallen is heel onduidelijk waar foto’s en filmpjes precies zijn gemaakt: de voyeurs, zoals ze zichzelf noemen, zijn heel bang dat iemand de locatie van beelden kan achterhalen. Op die manier is het namelijk al een stuk makkelijker om iemands identiteit te onthullen, en die gluurders weten best dat ze strafbaar bezig zijn.
Maar één gluurder was een beetje slordig, en postte foto’s van de doucheruimte waar hij stiekem filmpjes wilde gaan maken. Reden: hij wilde hulp bij zijn ‘duistere plan’, zoals hij het zelf noemde. Op die foto’s was de doucheruimte uitzonderlijk goed herkenbaar. Nadat hij zijn ‘duistere plan’ was gaan uitvoeren, en meerdere meisjes en vrouwen ongewild op internet zette, liet hij de oorspronkelijke post staan.
Na enige twijfel (gaat het wel werken?) plaatste ik de foto’s uit die post op Twitter, in een ontzettende long shot.
Does anybody recognize this shower room? (https://t.co/hF575wx88O) A man hides behind a door to film showering women and publish them on the web. Please RT pic.twitter.com/FXsDoUpMu2
— Joost Schellevis (@Schellevis) 9 maart 2018
In het Engels, want ik had geen idee waar de zaal zich bevond.
Dezelfde dag nog kwam een Vlaamse Twitteraar met een reactie: de douchezaal bevond zich in een sportcomplex in Gent!
Seems to be the place in the pictures: pic.twitter.com/nWieR1fb1R
— codedor (@codedor) 9 maart 2018
Aanvankelijk vond ik dit moeilijk te geloven, maar de volgende dag bevestigde de politie ‘met 99 procent zekerheid’ dat het inderdaad ging om het sportcomplex in Gent. De Hogeschool Gent, de eigenaar van het sportcomplex, deed aangifte.
Een halve week later is bekend dat de schuldige een 41-jarige vechtsportleraar is, die ook les gaf aan kinderen (of er ook minderjarigen op de beelden staan, is niet bekend.)
Erg zijn best om zijn identiteit te verhullen deed hij niet; op basis van openbare bronnen was zijn identiteit te achterhalen. Dat lukte niet alleen de NOS-redactie, met hulp van twee onderzoekers, maar ook twee Belgische kranten.
Dus ja, Twitter-oproepjes. Toch wel nuttig.