Ken je Path nog, het sociale netwerk dat pas écht bekend werd toen bleek dat het het adresboek van je telefoon uploadde naar de servers van Path, zonder dat je dat wist?

Die app werkt je locatie automatisch bij als je naar een andere plek toe reist. Ik keek redelijk verbaasd op toen Path mijn locatie automatisch bijgewerkte naar respectievelijk San Francisco en Heerhugowaard. 

Toen Path mijn locatie bijwerkte naar San Francisco was dat nog te verklaren door mijn check-in bij het getoonde hotel, maar na mijn terugkomst in Nederland heb ik nergens ingecheckt. Toch werkte Path mijn locatie bij - automatisch, zonder dat ik dat wist.

Path geeft dat toe op zijn about-pagina:

Path learns about you and automatically posts when you go to a different neighborhood or city. More posts in your Path, without your effort.

Het is natuurlijk bizar dat Path je locatie met de hele wereld deelt zonder dat je daarvan op de hoogte bent. Noch bij het installeren van de applicatie, noch bij het registreren van je Path-account wordt gevraagd of je je huidige locatie wel met de rest van de wereld wil delen.

Bovendien lijkt Path je locatie alleen bij te werken als je je enige tijd (ik vermoed 24 uur) op een bepaalde plek bevindt. Ik was vandaag in Amsterdam, maar mijn locatie is niet bijgewerkt. Om die analyse (‘hoe lang is iemand op een bepaalde plek?’) te kunnen maken, moet Path een log van je locatiegegevens bijhouden. Ik vraag me af of dat zonder toestemming wel mag.

Op iOS wordt nog wel toestemming gevraagd voor het delen van je locatie met de applicatie, maar veel applicaties vragen dat, en toestemming betekent nog niet dat je deze automatisch voor iedereen zichtbaar wil maken.

Dit is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Twitter of Facebook Messenger, die ook automatisch je locatie delen. Hoewel ook niet erg netjes, zie je bij het versturen van een tweet of Facebook-bericht tenminste nog dat je locatie wordt gedeeld. Bij Path weet je niet eens dat er een bericht wordt verstuurd.

Gelukkig kun je de optie indien gewenst uitschakelen: daarvoor moet je onder het kopje ‘Automatic’ de optie ‘Neighborhood’ uitvinken. Maar dit zou natuurlijk eigenlijk ‘opt-in’ moeten zijn.