Een persbericht van de Piratenpartij in de mail.

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, SIDN verwijdert zonder gerechtelijk bevel .nl domeinnamen uit zijn registers. De Piratenpartij vindt dat een essentieel onderdeel van het internet dat niet mag doen.

Het persbericht is verzonden naar aanleiding van een concreet geval. Het blijkt te gaan om coevoet.nl, waar een reverse proxy& toegang tot The Pirate Bay gaf. (Informatie die we via-via hebben moeten bemachtigen en die niet in het persbericht is te vinden, overigens.) Op verzoek van Stichting Brein zou die site offline zijn gehaald.

Wat het nog erger maakt volgens de Piratenpartij: door de SIDN zou in dit geval geen ultimatum zijn gesteld, de domeinnaam zou na een notice-and-takedown-request zomaar offline zijn gehaald. Ernstige zaak, leek mij, dus genoeg om er achteraan te gaan.

Wat blijkt? Er lag wel degelijk een gerechtelijk bevel, namelijk een ex parte-bevel - en dat al sinds juli. Op 7 juni kreeg de domeinnaamhouder al een waarschuwing van Stichting Brein. Op 17 juli beëindigde de hostingprovider de dienstverlening, waarop de domeinnaamhouder overstapte op een Rusissche provider. (Overigens zegt hij niet te hebben geweten dat er een ex parte-uitspraak lag.)

Nu, drie maanden na de eerste waarschuwing, is dus de SIDN ingeschakeld om de domeinnaam offline te halen. Als ‘last resort’ werd SIDN ingeschakeld, zegt een woordvoerder van die organisatie.

Het zit dus allemaal net even wat genuanceerder in elkaar.